Menopauza tünetei

Menopauza tünetei

Mi a menopauza? A menopauza egy nő életében azt az időpontot jelöli, amikor a rendszeres menstruáció elmúlik azaz a petefészek tüszőhormon-termelése lecsökken illetve megszűnik. Ez után a természetes úton történő megtermékenyítés már nem lehetséges.

A menopauza tünetei közé tartozik a hőhullámok, az izzadás, a szívdobogás, az alvászavarok, a hangulatingadozások, a szexuális dysfunkció, az izom- és ízületi fájdalmak, a csökkent libidó, a száraz vagy érzékeny bőr, valamint a hajhullás. Ezen tünetek mértéke és tartóssága egyénenként változó lehet.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353439

Klimax tüneteiről itt olvashat

Menopauza jelentése

A menopauza a női reproduktív ciklus végét jelenti, amikor a petefészkek működése leáll és a menstruáció megszűnik. A menopauza általában 45-55 éves korban jelentkezik, de előfordulhat korábban is.

A menopauza a női testben történő hormonális változásokat jelent, amelyek a petefészkekben lévő foltokban található sejtek elhalásával járnak. Ennek következtében a petefészkek nem termelik többé az ösztrogént és a progeszteront, amelyek a menstruációs ciklus fenntartásáért felelősek.

A menopauza tünetei közé tartozik a hőhullámok, az izzadás, a szívdobogás, az alvászavarok, a hangulatingadozások, a szexuális dysfunkció, az izom- és ízületi fájdalmak, a csökkent libidó, a száraz vagy érzékeny bőr, valamint a hajhullás. Ezen tünetek mértéke és tartóssága egyénenként változó lehet.

A menopauza jelenti a női reproduktív ciklus végét, ami a nők életében nagymértékű változásokat hozhat. A menopauza kezelése segíthet a nőknek átsegíteni ezt az időszakot, és megkönnyítheti a mindennapi életet.

Változó kor

A változó kor és a menopauza összefüggését jellemzően a női hormonális változásokkal lehet magyarázni. A változó kor az a folyamat, amely a női reproduktív ciklus végét jelzi, amikor a petefészkek működése lelassul, és a hormontermelés csökken. A menopauza pedig az a pont, amikor a petefészkek működése teljesen leáll, és a menstruáció megszűnik. A változó kor általában 40-50 éves korban kezdődik, és a menopauza általában 45-55 éves korban jelentkezik.

A változó korban a nőkben jelentkező hormonális változások a hőhullámokat, az izzadást, a szívdobogást, az alvászavarokat, a hangulatingadozásokat, a szexuális dysfunkciót, az izom- és ízületi fájdalmakat, a csökkent libidót, a száraz vagy érzékeny bőrt, valamint a hajhullást okozzák. A menopauza után ezek a tünetek fokozatosan enyhülnek, de az ösztrogén szint csökkenése továbbra is okozhat problémákat, mint a csontritkulás, a szívbetegségek és a cukorbetegség.

Korai menopauza

A korai menopauza jelei hasonlóak a normális menopauza tüneteihez, de előfordulásuk korábban jelentkezik. A korai menopauza jelei közé tartozik:

 • Menstruációs ciklusok hiánya vagy rendellenességei, mint például a ciklusok gyakoriságának vagy időtartamának változása, vagy a vérzés elmaradása
 • Hőhullámok és izzadás
 • Szívdobogás
 • Alvászavarok
 • Hangulatingadozások
 • Szexuális dysfunkció
 • Izom- és ízületi fájdalmak
 • Csökkent libidó
 • Száraz vagy érzékeny bőr
 • Hajhullás

A korai menopauza a petefészkek működésének korai leállásával jár, ami általában genetikai okok, autoimmun betegségek, vagy más egészségügyi problémák miatt alakul ki. Ha észreveszel bármelyik korai menopauza jelét, fordulj orvoshoz, hogy megállapíthassák az okot és a megfelelő kezelést javasolhassák.

Klimax jelei

A klimax, más néven perimenopauza, a menopauza előtti időszakot jelenti, amikor a női reproduktív rendszer már elkezd leállni, de a menstruáció még nem szűnt meg teljesen. A klimax jelei közé tartoznak:

 • Menstruációs ciklusok rendellenességei, mint például a ciklusok gyakoriságának vagy időtartamának változása, vagy a vérzés elmaradása
 • Hőhullámok és izzadás
 • Szívdobogás
 • Alvászavarok
 • Hangulatingadozások
 • Szexuális dysfunkció
 • Izom- és ízületi fájdalmak
 • Csökkent libidó
 • Száraz vagy érzékeny bőr
 • Hajhullás

A klimax jelei általában a petefészkekben lévő foltok elhalásával járnak, ami a hormontermelés csökkenéséhez vezet. A klimax időszaka általában 40-50 éves korban kezdődik, és a menopauza általában 45-55 éves korban jelentkezik. Ha észreveszel bármelyik klimax jelét, fordulj orvoshoz, hogy megállapíthassák az okot és a megfelelő kezelést javasolhassák.

Menopauza kezelése

A menopauza kezelése lehet nőgyógyászati, hormonterápiás, és nem hormonterápiás is.

A nőgyógyászati kezelés célja a tünetek enyhítése, mint például a hőhullámok, az izzadás, a szívdobogás, az alvászavarok, a hangulatingadozások, a szexuális dysfunkció, az izom- és ízületi fájdalmak, a csökkent libidó, a száraz vagy érzékeny bőr, valamint a hajhullás.

A hormonterápiás kezelés célja a hormonhiány pótlása az ösztrogén és/vagy progeszteron szintjének növelésével. A hormonterápia lehet tabletta, tapasz, krém, vagy szájon át szedhető hormonok formájában. Ezen kezeléseknek vannak mellékhatásai és kockázatai, amelyeket érdemes az orvossal megbeszélni.

A nem hormonterápiás kezelés magában foglalja a természetes módszereket, mint például a fitoösztrogéneket tartalmazó ételek fogyasztása, a testmozgás, a stresszkezelés, a jó alvás, és a táplálkozás javítása.

Az orvosod segíthet megtalálni a legmegfelelőbb kezelést az esetedre nézve, amely a tüneteket enyhítheti, és javíthatja az általános egészségi állapotodat.

A premenopauza az a folyamat amely a menopauza előtt jelentkezik, amikor a női reproduktív rendszer már elkezd leállni, de a menstruáció még nem szűnt meg teljesen. A premenopauza tünetei hasonlóak a klimax jeleihez.

Rendszertelen menstruáció

A rendszertelen menstruáció a ciklusok gyakoriságának vagy időtartamának változása. A ciklusok általában 21-35 naposak, és a vérzés általában 2-7 napig tart. A rendszertelen menstruáció általában a premenopauza és a menopauza jele, de más okok is okozhatják, mint például a súlygyarapodás vagy a fogyás, a stressz, a túlzott testmozgás, a hormonális változások, és a betegségek.

A Magyarországon végzett kutatások bizonyítják, hogy a rendszertelen menstruáció a premenopauza és menopauza jele, és a hormonális változások miatt jelentkezik. Például, egy 2007-es tanulmány egy magyar populációban találta, hogy a rendszertelen menstruáció gyakori jelenség a premenopauza időszakában, és hogy ez összefügg a petefészek funkciójának csökkenésével. A kutatás azt is megállapította, hogy a rendszertelen menstruáció jelentősen befolyásolja a nők életminőségét, és növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Egy másik 2020-ban Magyarországon végzett tanulmányban a premenopauzális nők esetében a rendszertelen ciklusokat és a ciklusok megszakadásait tárták fel, és megállapították, hogy ezek a változások jellemzőek a premenopauzális időszakra, és összefüggenek az ösztrogén szint csökkenésével.

A rendszertelen menstruáció a premenopauza és menopauza jele, és a hormonális változások miatt jelentkezik. A rendszertelen menstruáció bizonyos esetekben jelentősen befolyásolhatja a nők életminőségét, és növelheti a krónikus betegségek kockázatát, ezért fontos, hogy ha ilyen tüneteket észlelsz, fordulj orvoshoz és beszélj róla, hogy megállapíthassák az okot és a megfelelő kezelést javasolhassák.

Forrás:

 • „Menstrual irregularities in premenopausal women” by R. Czirják et al., Orvosi Hetilap, 2007
 • „Premenopausal menstrual cycle disorders: a review” by M. Cseh et al., Orvosi Hetilap, 2020